Gratis? Helt gratis? Japp!

Som du säkert vet finns det ett antal kommersiella ljudbokstjänster på den svenska marknaden. Gemensamt för dessa är att de har en månadskostnad på drygt en hundring upp till närmare 200 kronor. Men visste du att du kan lyssna helt gratis genom att låna ljudböcker hos ditt bibliotek? Förr var det väldigt omständligt då man var tvungen att gå till bibliotekets webbsida med mobilen (om det nu var en mobil man ville lyssna med) och sedan starta boken där och sedan hålla webbsidan öppen under tiden och därmed var din telefon så gott som obrukbar under tiden du lyssnade på ljudboken. Inte alls smidigt eller bra lösning. Nu har dock de större stadsbiblioteken en app som underlättar lyssnandet.

Appen Biblio; bibliotekets ljudboksapp

Biblio släpptes för allmänheten under 2017 och efter ett ganska ljummet mottagande har appen i alla fall förbättrats något. I dagsläget har appen cirka 3 av 5 stjärnor i betyg (både på Appstore och Google Play).

Utbudet varierar

Vilka böcker du kan hitta via Biblio kan dock variera beroende på vilket bibliotek du tillhör. För att kunna låna och lyssna måste du ha ett lånekort på ditt bibliotek, det är sedan dess uppgifter och lösenord du använder för att logga in i Biblio. När du lånar en ljudbok via appen har den precis som ett vanligt lån ofta en låneperiod på 28 dagar.

När vi provade Biblio mot Jönköpings Stadsbibliotek får vi låna 3 böcker per månad, detta tror vi är något som kan variera mellan de olika biblioteken.

Har du provat Biblio? Vad tyckte du? Skriv gärna en kommentar nedan!

Lyssna gratis tack vare kostnadsfria testperioder

Det är hård konkurrens om dig; du som vill lyssna på ljudböcker. Då flera svenska ljudbokstjänster konkurrerar med varandra vill alla ge dig en möjlighet att prova på utan några risker. De lockar med kostnadsfria provperioder och erbjudandena varierar ibland. Ibland kan perioden vara 2 veckor – vid ett annat tillfälle upp till 4 veckor. Gemensamt brukar vara att dessa kostnadsfria perioder bara gäller nya kunder. Men det är ett bra sätt att prova på ljudböcker och upptäcka om det är något för dig eller inte. Du har också möjlighet att prova på de olika tjänsternas appar och utbud och på ett gratis sätt hitta din favoritjänst!

Men tänk på att avsluta innan provperioden tar slut, annars övergår det i en månadsprenumeration (som varierar i pris beroende på vilken tjänst du provat på).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *